ARV – vår plass i historien

Historisk Museum


Hvordan forholder vi mennesker oss til arven fra fortiden? Velkommen til et annerledes arveoppgjør.

Foto: Restaureringsatelieret/Mårten Teigen, Kulturhistorisk museum, UiO.

 

Hva betyr «Arv» for deg? Plutselig rikdom eller konflikter knyttet til arveoppgjør og eierskap? Ærverdige gjenstander som bærer minner om avdøde slektninger? Arv er historie, kultur og identitet, og handler også om ettermæle og hva som lever videre etter oss.

Utstillingen viser gjenstander fra museets egen arvekiste, men også fra vår egen tid. Vi har valgt temaer og gjenstander som knytter våre samlinger sammen på nye og kanskje uventete måter: Norsk middelalderkunst står sammen med figurer fra Det gamle Egypt, musikkinstrumenter fra India og Norge spiller på lag for å vise hvordan gamle tradisjoner bæres videre inn i en ny tid.

Det berømte Kongshornet er blant ikongjenstandene som stilles ut. Gjennom historien har det tilhørt en rekke kongelige og adelsfolk bosatt i Norge, Sverige, Danmark og Island. Det ble laget av en norsk gullsmed på 1300-tallet. I dag eies kongshornet av Nationalmuseet i København, men det pågår stadig debatter om det tilhører Norge eller Danmark. Les mer om Kongshornet.

Hva arver vi?

Utstillingen ønsker å reflektere over hvilken arv vi opphøyer og hvilken vi glemmer, og hvordan dette påvirker våre fellesskap og retningen vi tar i møte med fremtiden.

Ikke alle gjenstander er like, noen har kulturhistorisk «merverdi». Stavkirker fra norsk middelalder har lenge raget høyt som nasjonale ikoner. Men noen blir mer verdsatt enn andre. Hvem bestemmer en gjenstands plassering på kulturarvens rangstige?

Kongshornet er et storslått drikkehorn som har tilhørt en rekke kongelige og adelsfolk i Norge, Sverige, Danmark og Island. Det ble laget av en norsk gullsmed på 1300-tallet. Kongshornet er lånt av Nationalmuseet i København.

Foto: Nationalmuseet i København.


Admission
Image

AboutI Historisk museum finner du utstillinger om norsk historie fra steinalder til vikingtid og middelalder.

Company

Historisk Museum

Address

Fredriks gate 2

Join event


Share this event